Berlina 2500


Coupé Pininfarina

GAMMA 1976-1984,
de laatste echte Lancia
>> TERUG


Wat is de laatste echte Lancia? Voor de één de Aprilia omdat daar Vincenzo zelf de hand nog in heeft gehad, voor de ander de Appia omdat echte Lancia’s een ‘sliding pillar’ voorwielophanging hebben. Voor mij echter is de Gamma met al zijn gebreken en tekortkomingen de laatste echte Lancia.
De Beta die als eerste na de overname door Fiat werd uitgebracht was duidelijk een Fiatproduct, met dwars voorin de beroemde ‘Lampredi’ dubbelnokker uit de Fiat 125. Voor de Gamma mochten de Lanciaconstructeurs met een wit vel papier beginnen en kozen zij voor een voorwielaandrijver met een viercilinder boxermotor en rondom onafhankelijke wielophanging van het McPhersontype (vergelijkbaar met de Beta). Zowel de schitterende Berlina als de al even geslaagde Coupé waren ontworpen door Pininfarina en hebben buitengewoon goede rijeigenschappen door de lichte, compacte en laag gemonteerde boxermotor.

Een motor met maar vier cilinders werd echter te min bevonden voor het hogere marktsegment, terwijl de kwaliteit en afwerking ook te wensen over lieten. Grote technische problemen met de koeling en de nokkenasaandrijving maken de Gamma tot de minst geliefde Lancia. Het mislukken van de Gamma betekende ook het einde van een eigen ontwerptraditie, vanaf nu zijn alle Lancia’s gebaseerd op Fiat techniek. Het einde van een tijdperk.


Carrosserie:
Motor:


Versnellingsbak:
Banden:
Wielbasis:
Gewicht:
Productie-aantal:
Topsnelheid:

Zelfdragende stalen carrosserie
Viercilinder boxermotor met in iedere kop een bovenliggende nokkenas aangedreven door 2 getande riemen, 1999 en 2484 cc, 120 en 140 pk.
Vijfversnellingsbak of automaat met 3 versnellingen.
185/70-14.
2670 mm, coupé 2555 mm.
sedan 1320 kg., coupé 1270 kg.
Circa 22.000.
190 km/h.
>> TERUG